ONLINE MEDIA

Dankzij online media is het nu mogelijk een schat aan kennis en informatie met elkaar te delen. Ter leering ende vermaeck...



TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen.


De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de leefwereld van wilde dieren, toepassingen van crowdsourcing en andere ontwikkelingen op internet, vernieuwende technologie op diverse gebieden, of psychologisch onderzoek dat inzicht biedt in menselijke drijfveren, omgang met stress en toename van verdraagzaamheid.


De gehele conferentie is tegen betaling via een live-stream te volgen en sinds 2006 zijn opnames van afzonderlijke presentaties beschikbaar via de website van TED en via andere kanalen zoals YouTube. Deze zijn vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie.



YouTube is een website waar de gebruiker filmpjes kan publiceren, maar daarvoor zijn auteursrecht afstaat. De slagzin van de website is YouTube, Broadcast Yourself. YouTube werd in februari 2005 door drie medewerkers van PayPal opgericht. De website werd in 2006 eigendom van Google. Iemand die een film uploadt, kan de film voorzien van tags. Dit zijn trefwoorden, op de Nederlandse versie van YouTube 'labels' geheten, die een classificatie mogelijk maken, ook wel een folksonomie.

 

In juli 2006 werden er zo'n 65.000 filmpjes per dag op deze website gezet en zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken worden. Volgens een artikel in The Wall Street Journal in augustus 2006 telde de website 6,1 miljoen video's, met een totale opslagruimte van circa 45 terabyte. Veel beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit te danken aan hun video's op YouTube.

 

Elk jaar wordt de YouTube Award toegekend aan de makers van een aantal populaire filmpjes. Sinds 2008 bestaat het evenement YouTube Live. Op 15 april 2009 trad het YouTube Symphony Orchestra op in New York.

 

YouTube ondersteunt voor sommige video's HTML5, een nieuwe webstandaard. Ook zijn sinds november 2011 HTML5-video's mogelijk in 1080p.

 

Nieuwszenders en de pers in het algemeen, zelfs het Nederlands Koninklijk Huis, gebruiken YouTube voor de verspreiding van berichten die ze belangrijk vinden. Het YouTube Symphony Orchestra is een symfonieorkest dat wordt samengesteld door het houden van open audities, onder andere op YouTube.

1e video op YouTube, Jawed Karim, mede oprichter van YouTube.



Uitzending Gemist is de gratis video on demand service van de Nederlandse Publieke Omroep. Het biedt de mogelijkheid eerder uitgezonden televisieprogramma's alsnog of opnieuw te kijken. Op de website worden bijna 20.000 uitzendingen aangeboden.


De website bestaat sinds 2003 en werd in 2012 volledig vernieuwd. De oude vormgeving van de website was tot en met 13 maart 2012 beschikbaar op oud.uitzendinggemist.nl.